sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kielletty kirja - Kärpästen herra

                                    Kärpästen herra - William Golding

Kärpästen herra on Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan William Goldingin romaani vuodelta 1954. Teos julkaistiin Suomessa vuonna 1960. Se kertoo englantilaisista koulupojista, jotka muuttuvat vähitellen villi-ihmisiksi asuessaan keskenään autiolla saarella lentokoneonnettomuuden jälkeen. Kirjan on kustantanut Otava ja suomentanut Juhana Perkki.

Kärpästen herran kirjailija, William Golding oli 19. syyskuuta 1911 syntynyt englantilainen kirjailija, joka tutki teoksissaan erityisesti syyllisyyden ja kärsimyksen ongelmaa sekä käsitteli ihmisen moraalista olemusta vertauskuvallisen esitystavan keinoin. Golding on palvellut toisen maailmansodan aikana kuninkaallisessa laivastossa. Sodan päättyessä Golding oli ylennyt merivoimien luutnantiksi. Rauhan palattua hän palasi opetustyöhön ja kirjoittamaan, mutta sotakokemukset muuttivat hänen suhtautumisen ihmiseen. Hän näki ihmisten hyvin pimeän ja pahan puolen. Tämä voi olla myös syy siihen miksi hän on kirjoittanut kärpästen herran. Sillä kirja sijoittuu myös toiseen maailmansotaan ja siinä paljastuu ihmisten pahat puolet kun yhteiskunta hajoaa.

Kirja alkaa kun joukko englantilaisia poikia autioituu saarelle lentokoneonnettomuuden jälkeen. Kirjan alussa esitellään kaksi henkilöä: Ralph ja Possu. Saarella ei ole aikuisia joten pojat päättävät äänestää joukostaan johtajan. Jack niminen poika haluaa itselleen valtaa, mutta äänestyksen jälkeen Ralphista tulee johtaja. Kirjan alussa pojilla menee ihan hyvin Ralphin johdolla. He sytyttävät saaren huipulle merkkitulen, jotta heidät huomattaisiin. Jackista tulee metsästäjien johtaja. Pian huhu jostain pedosta alkaa levitä pokien kesken. Ralph ei usko siihen ja kertoo muille, että mitään petoa ei ole. Jack joka haluaa valtaa, houkuttelee muita poikia lihalla, juhlilla, metsästyksellä ja lupauksella, että hän tappaa pedon, jolloin ryhmä jakautuu kahteen. He alkavat jättää uskomalleen pedolle uhrilahoja ja maalaavat kasvonsa. Pikku hiljaa he alkavat muuttua villeiksi ihmisiksi. Näin poikien sivistys alkaa rapistua.

Kirjassa on monta henkilöä. Tärkeimpiä heistä ovat Ralph, Jack, Possu, Simon, Peto ja upseeri joka ilmestyy kirjan lopussa. Ralph on ryhmän johtaja. Hänellä on hyvät aikomukset ja hänellä on taipumus olla kohtelias ja looginen pahimmissakin tilanteissa. Toisin kuin moni muu pojista, Ralph kieltäytyy väkivaltaan turvautumisesta. Jack taas on aivan toisenlainen henkilö. Hänen vallan alla ihmisen oikea luonne paljastuu. Hän aloittaa ”heimojen” välisen väkivallan rankaisemalla ja kiduttamalla muita lapsia. Hänen syystään pojat jakautuvat kahteen ryhmään. Possu on ylipainoinen lapsi jolla on myös astma ja huono näkö. Hän on ryhmän älykkäin, mikä hyödyttää ryhmää. Hänen älynsä takia hän on Ralphin neuvonantaja. Hän Ralphin ja Jackin tapaan sovi johtajaksi sillä hänellä ei ole hyvät suhteet muihin poikiin. Hänelle käy todella huonosti kirjan loppu vaiheessa. Simon on rauhallinen ja positiivinen poika. Hän välillä näkee hallusinaatioita ja kuulee ääniä saarelta. Hän oli ensimmäinen pojista joka tajusi, että peto, joihin pojat uskoivat, onkin vain heidän mielikuvitusta. Löydön jälkeen hänelle käy jotain kamalaa. Kirjan lopussa kun Ralph pakenee Jackin ryhmältä hän törmää yllättäen upseeriin, joka on yllättynyt nähdessään pojat ja heidän olonsa. Hän sanoi olevansa pettynyt kuinka poikien yhteiskunta on täysin kaoottinen. Hän pelastaa lopussa pojat saarelta.

Kirjan tapahtumapaikka on koko kirjan aikana se yksi saari johon pojat ovat autioituneet. Kirja sijoittuu toiseen maailmansodan aikaan eli vuosien 1939 ja 1945 välissä. Kirjan teema voi olla pahuuden pelko, sillä pojat pelkäävät petoa jonka takia he jakautuvat ja heille alkaa syntyä ongelmia.

Kärpästen herra kirjaa on asetettu kyseenalaiseksi pari kertaa yhdysvalloissa vuosina 1974–2000. Tähän syynä on ollut liiallinen väkivalta, sopimaton kielenkäyttö ja rasistiset ja seksuaaliset loukkaukset. Tämän voi ymmärtää kun ottaa huomioon, että kyseessä on nuoret pojat ilman ruokaa ja aikuisen läsnäoloa. Mielestäni kirjan kieltäminen tuntuu turhalta sillä se ei ole oikeastaan mitään vakavaa verrattuna nykyajan elokuviin tai ohjelmiin.

Mielestäni kirja on hyvin kirjoitettu. Siinä on hyvä tarina ja se kertoo myös hyvin kuinka jokaisella ihmisellä on pahat puolensa mitkä tulevat esiin kun sääntöjä ei ole ja yhteiskunta on hajonnut. Hän kertoo myös hyvin sen, että yhteiskunta aina epäonnistuu, ellei jokaisella henkilöllä ole ihmisyyttä ja myös kuinka täydellisen utopian saavuttaminen on mahdotonta, koska kaikki ihmiset ovat erilaisia. En tiedä miksi kirjaa on kielletty sillä se ei todellakaan ole sopimatonta vaikka siinä onkin jonkin verran väkivaltaa ja rumaa kielenkäyttöä. En olisi itse huomannut, että kirja on kielletty, ellen olisi tiennyt siitä.